BRUSSEL - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in de maand maart voor de zesde maand op rij afgenomen. Dit maakte het Europees statistische bureau Eurostat woensdag bekend.

In maart daalden de detailhandelsverkopen met 0,6 procent ten opzichte van de maand februari. Dit was duidelijk slechter dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een toename van de detailhandelsverkopen met 0,1 procent.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder namen de verkopen met 4,2 procent af. De verkoop van voedingsmiddelen, dranken en tabak namen af met 5,2 procent. Dat is duidelijk meer dan de krimp met 1,9 procent van de verkoop van overige producten waaronder kleding en elektronische apparatuur.

Verschillen
Tussen de zestien eurolanden bestaan grote verschillen. In Spanje daalden de verkopen op jaarbasis met 8,2 procent het hardst. Slowakije en Slovenië, twee landen die relatief recent zijn toegetreden tot de eurozone, zagen met 7,2 en 5,2 procent hierna de grootste daling. In België en Oostenrijk groeide de detailhandelsomzet nog.