AMSTERDAM - NXP heeft de afgelopen tijd 1100 banen extra geschrapt en maakt zich op voor nieuwe ontslagrondes. Veel fabrieken liggen inmiddels stil.

Vorig jaar september kondigde de Nederlandse chipmaker NXP een grote reorganisatie aan waarbij 4500 banen zouden verdwijnen. Sindsdien zijn de omstandigheden echter dusdanig verslechterd dat het concern zich genoodzaakt zag versneld en dieper in het personeelsbestand te snijden. De afgelopen maanden zijn zodoende al 5600 arbeidsplaatsen verdwenen, 1100 meer dan eerst was gepland.

Dat heeft NXP-topman Richard Clemmer bekendgemaakt in een conference call, schrijft het Financieele Dagblad. Mogelijk staan binnenkort nog meer banen op de tocht. Dat is er nog van afhankelijk of de ingestorte vraag naar chips aantrekt of niet. NXP heeft nu circa 28.000 werknemers. Inmiddels draaien de fabrieken van de chipmaker, waaronder die in Nijmegen, nog slechts op eenderde van hun capaciteit.

Het bedrijf zegt nog voldoende geld in kas te hebben om het "op korte termijn" vol te houden. Tevens wordt getracht de miljardenlast aan schulden terug te brengen door middel van schuldsanering. Hierbij worden oude schulden ingeruild tegen lagere nieuwe. Voor elke dollar die een schuldeiser nog krijgt, gaat NXP maar 22 cent aflossen.