AMSTERDAM - Ongeacht of Windows 7 begin volgend jaar of toch eerder uitkomt, Windows Vista blijft zeker tot 2011 verkrijgbaar.

Dit zegt Microsoft nu in reactie op internationale nieuwsberichten dat Vista wel eens plots kan verdwijnen zodra opvolger 7 op de markt is. De leverancier spreekt tegen dat Vista snel wordt afgevoerd of dat de support in april 2012 al verloopt. Amerikaanse woordvoerders zeggen nu dat laatstgenoemde alleen de consumentenuitvoeringen betreft.

De ondersteuning voor Home Basic, Home Premium en Ultimate wordt in de komende drie jaar afgebouwd. Zakelijke gebruikers van de Vista-varianten Business en Enterprise krijgen na april 2012 nog vijf jaar lang ondersteuning, die komt enkel in de levering van security-updates.

Aanvraag
Andere updates zijn dan niet meer algemeen verkrijgbaar, maar wel op aanvraag via een speciaal supportcontract. Microsoft biedt geen extended support voor de consumentenvarianten van Vista.

Over de beëindiging van de Vista-verkoop zijn nog geen definitieve beslissingen genomen, meldt Microsoft. De Amerikaanse woordvoerders verwijzen wel naar het standaardbeleid dat het bedrijf hanteert voor productlevering. Dat komt erop neer dat een besturingssysteem verkrijgbaar is tot minstens vier jaar na de introductie.

Daling
Die verkrijgbaarheid is dan via oem's, pc-makers, de detailhandel, licentieprogramma's voor zakelijke gebruikers en downgrade-rechten van nieuwe softwareversies. Vista vervalt volgens dat beleid op z'n vroegst in januari 2011. Analisten voorspellen een scherpe daling van de vraag naar Vista zodra 7 verkrijgbaar is.

Tot op heden heeft Microsoft nooit minder dan een half jaar overlap gehad in de levering van oude en nieuwe Windows-versies. Een uitschieter was tweeënhalf jaar voor Windows 95 na de komst van opvolger 98. Juist die laatste versie, tussentijds nog voorzien van een Second Edition (SE), heeft de kortst aangehouden overlap gehad. Een half jaar na de komst van Windows XP heeft Microsoft de verkoop van die voorganger gestaakt.