AMSTERDAM - Het aantal bedrijven dat failliet gaat is fors gestegen. In april lag het aantal bedrijven dat op de fles ging bijna 42 procent hoger dan in dezelfde periode in 2008, zo blijkt uit de jongste cijfers van marktonderzoeksbureau Dun & Bradstreet.

In absolute aantallen is het aantal faillissementen vorig maand toegenomen van 388 naar 549. Opvallend is dat de cijfers grote regionale verschillen vertonen. Procentueel gezien is de stijging, met maar liefst 350 procent, van het aantal faillissementen in Friesland het grootst. In buurprovincie Groningen blijft het cijfer daarentegen stabiel, terwijl in Zeeland en Noord-Holland juist minder ondernemingen over de kop zijn gegaan.

De financiële sector heeft de hardste klappen gekregen. De branche telde 95 procent meer faillissementen. In de transportsector is het aantal bedrijven dat faillissement moest aanvragen gedaald met ruim een tiende. Ook de transportsector, de vastgoedbranche, horeca, makelaardij en de bouw zagen een daling.

Opvallend
"Het is opvallend dat juist deze branches in april een daling laten zien. In het eerste kwartaal van 2009 is in de horeca, transport en bouw juist een duidelijke stijging te zien van het aantal bedrijven dat over de kop ging", meent Sabine Besselink, marketingmanager bij Dun & Bradstreet.

Naast de financiële sector blijft de uitzendsector in zwaar weer verkeren. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aantal faillissementen onder uitzenders met 91 procent. Ook de groothandel en landbouw, veeteelt en visserij hebben het zwaar te verduren.