AMSTERDAM - ICT is een breed begrip. Besparingen op ICT kunnen dan ook op veel verschillende terreinen uitgevoerd worden. Te denken valt bijvoorbeeld aan het zuiniger omspringen met energie en het gebruik van open source-programma's.

Grote bedrijven zouden volgens onderzoek van The Hackett Group tussen de acht en 39 procent kunnen besparen op hun IT-kosten. Dat gebeurt als gevolg van de crisis dan ook al op grote schaal; volgens KPMG heeft inmiddels ongeveer 70 procent van de ondernemingen het mes gezet in de ICT-budgetten.

Uit de verschillende onderzoeken komt naar voren dat bedrijven vooral niet lukraak moeten gaan snijden in hun ICT-afdelingen, maar dat een gedegen strategie nodig is.

Telecomkosten
Daarnaast is het slim de pijlen te richten op grote kostenposten, zoals telecomuitgaven. De eerste stap is om inzicht te krijgen in de kosten en gebruik.

Telecombesparingen zijn mogelijk op onder meer abonnements- en gesprekskosten en de kosten van de onderhoudscontracten. Verder is het mogelijk geheel of gedeeltelijk over te stappen op bellen via internet, oftewel VoIP.

Open source
In dezelfde lijn ligt het gebruik van open source-programma's in plaats van de prijzige standaardprogramma's. Een goed voorbeeld is Linux, dat erg geschikt is als besturingssysteem in een zakelijke omgeving.

Ook bestaan er bijvoorbeeld open source-programma's voor boekhouden en natuurlijk webbrowsers zoals Firefox. Voor andere kantoortoepassingen is er OpenOffice.org, dat onder meer een tekstverwerker en spreadsheet biedt.  

Met het terugdringen van het energieverbruik van ICT valt ook veel winst te behalen. Het kiezen voor energiezuinige hardware bijvoorbeeld, of het gebruik van online software. Apparatuur die niet gebruikt wordt, kan het beste uitgeschakeld worden in plaats van in stand by gezet te worden. Verder staan screensavers erom bekend energie te slurpen.