ZWOLLE - De producent van buizen en pijpleidingsystemen Wavin heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 21,4 miljoen euro. De omzet bedroeg 251,3 miljoen euro, een daling van bijna 35 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Het verlies is inclusief een financiële last van 13,7 miljoen euro, die Wavin neemt wegens een eerder aangekondigde reorganisatie. In februari werd bekend dat het bedrijf nog eens 450 banen schrapt. Vorig jaar verdwenen er al 650 arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

Renovaties
Wavin heeft last van een verzwakte Europese bouwsector. Omdat het consumentenvertrouwen is gedaald, nemen ook activiteiten af in de zogenoemde renovatiemarkt. Wavin is actief in een seizoensgedreven markt. Het eerste en laatste kwartaal zijn traditioneel zwakker.

"Dit jaar was het eerste kwartaal uitzonderlijk moeilijk als gevolg van een combinatie van ongekend marktverval, tegenzittende valutakoersen en een relatief strenge winter", zei bestuursvoorzitter Philip Houben van Wavin in een verklaring.

Wavin blijft scherp op de kosten letten. Een plan om dit jaar 30 miljoen euro te besparen, ligt "op koers". "We volgen de marktontwikkelingen nauwgezet en zullen passende maatregelen blijven nemen in antwoord op lokale marktomstandigheden", aldus het bedrijf in een verklaring.

Uitbodeming
Wavin verwacht dat de markt dit jaar niet zal herstellen. Wel denkt Wavin op basis van de orders die in april werden ontvangen dat er sprake is van een "uitbodeming van de daling".

Wavin maakte dinsdag bekend dat er met investeerders een principeovereenkomst is bereikt over de plaatsing van converteerbare obligaties. Daarmee zou het bedrijf zijn kapitaalbasis versterken. Verder zou een claimemissie bij bestaande aandeelhouders moeten plaatsvinden. De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de plannen.