NEW YORK - Winstnemingen en dalende olieprijzen tekenden dinsdag de sfeer op Wall Street, nadat maandag de koersen waren opgestuwd door optimisme over de banken. De belangrijkste beursbarometers gingen licht omlaag. Na drie dagen van stijging keken analisten er niet vreemd van op dat beleggers hier en daar koerswinst verzilverden.

Bovendien hadden beleggers dinsdag een beetje de bibbers na het bericht dat donderdag bij de zogeheten stresstest zal blijken dat de helft van de banken meer kapitaal moet aantrekken.

Dat zou kunnen leiden tot een verdere verwatering van hun bankaandelen. Bovendien wordt het opkrabbelen van de banken uit de financiële crisis gezien als een voorwaarde voor herstel van de economie.

In de financiële sector bleven Bank of America en Citigroup aan de winnende hand, maar American Express en JP Morgan gingen terug.

Dalende olieprijzen drukten de koersen van Chevron en Exxonmobile, met respectievelijk 1,4. en 0,7 procent.

Bernanke
De beurs kon weinig richting ontlenen aan de uitspraken van Ben Bernanke, president van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Hij zei dat de Amerikaanse economie nog dit jaar kan aantrekken, maar voegde er in één adem aan toe dat dat herstel traag zal zijn en dat de werkloosheid voorlopig op een hoog niveau blijft.

Wel was er positief nieuws over de belangrijke dienstensector. Die is in april gekrompen, maar in een minder sterk tempo dan voorheen en minder dan analisten verwacht hadden.

16 punten
De Dow-Jonesindex daalde 16 punten, 0,2 procent naar 8410 punten. De S&P 500-index, die maandag de psychologisch belangrijke 900 puntengrens passeerde, moest dinsdag meer dan 3 punten, 0,4 procent, terug naar 903,8 punten. De Nasdaq daalde met 0,5 procent naar 1754 punten. Op de Nasdaq, vooral van belang voor de technologiesector, woog zwaar dat het aandeel Microsoft daalde.

Lichtpuntje op de beurs was Kraft. De producent van onder meer koffie en koekjes zag een hogere winst beloond met een koersstijging van 4 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3324 dollar tegen 1,3370 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.