AMSTERDAM - Shell heeft dinsdag kritiek ontvangen van aandeelhouder Standard Life Investments over het beloningsbeleid van de oliemaatschappij.

Standard Life is het niet eens met het plan een bonus uit te keren aan bestuurders, terwijl bepaalde doelstellingen niet gehaald zijn.

"Uit principe steunen wij geen beloningen voor bestuurders die slechts niet uitdagende doelstellingen bereiken", aldus Standard Life in een verklaring.

"Dit is het tweede jaar op rij dat dat een beloning wordt toegekend voor ondergemiddelde prestaties richting aandeelhouders. De vraag rijst in wiens belang hier wordt gedacht. Wij hebben de afgelopen drie jaar tegen het beloningsbeleid van Shell gestemd", stelt Standard Life.

Concurrenten
Shell kent bonussen toe op grond van prestaties vergeleken met concurrenten. Van 2006 tot en met 2008 staat Shell op de vierde plaats in de sector. Dat zou volgens de regels betekenen dat er geen bonus wordt uitgekeerd.

Het verschil met de nummer drie, Total SA, is echter marginaal en volgens een woordvoerder van Shell heeft het bedrijf gekeken naar een aantal prestaties en geconcludeerd dat de vierde plek "niet de sterke onderliggende resultaten van Shell reflecteren", aldus de woordvoerder.

Standard Life is de vier na grootste aandeelhouder van B-aandelen Shell met een percentage van 1,92 procent. Het is tevens de zestiende aandeelhouder van A-aandelen, met een belang van 0,37 procent.