AMSTERDAM - RAI en Bovag stellen hun prognose voor autoverkopen over dit jaar flink naar beneden bij. De belangenverenigingen van de autobranche verwachten dat er dit jaar in Nederland 400 duizend nieuwe auto's worden verkocht, 75 duizend minder dan waar eerder vanuit werd gegaan. Dat liet een woordvoerder van de RAI dinsdag weten.

 De neerwaartse bijstelling is gebaseerd op onderzoek van bureau Polk. Tot in maart hielden RAI en Bovag vast aan hun in oktober vorig jaar afgegeven prognose dat er dit jaar 475.000 nieuwe auto's verkocht zouden worden.

Verkoopcijfers
De nieuwste verkoopcijfers van auto's stemmen niet positief. Over de maand april zijn zo goed als 28 procent minder nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van RDC Datacenter. Het aantal verkochte auto's daalde van 42.247 tot 30.468. Over de eerste vier maanden van dit jaar daalde de verkopen ten opzichte van vorig jaar met bijna een kwart. Om precies te zijn met 50.918 stuks. De grootste procentuele daling had plaats in februari toen de verkopen met 31 procent kelderden.

In maart meende de RAI nog licht aan het eind van de tunnel te zien, nu niet meer. Voor de merkendealers verandert er volgens de Bovag niet veel. "Dit is de trend, de dealers zitten in zwaar weer", aldus een woordvoerder. De werkplaatsen draaien nog wel goed. "Omdat mensen langer aan hun auto vasthouden vergt die meer onderhoud."

Tweedehandsauto's
De verkopen van tweedehandsauto's' gaan volgens de Bovag "helemaal niet verkeerd". In tegenstelling tot de verkoop van nieuwe auto's zijn de verkopen hier redelijk stabiel. "Er is nu echt sprake van een kopersmarkt. Omdat bedrijven niet teveel voorraden willen aanhouden, zijn de prijzen flink lager."

De roep om invoering van de sloopregeling wordt wel steeds groter. De belangenbehartigers hebben er bij het ministerie van VROM op aangedrongen de regeling zo snel mogelijk te bespreken in de ministerraad zodat die goedgekeurd kan worden. "Wij zijn druk doende met de administratieve haken en ogen om het systeem in te voeren. Dat komt nu goed op stoom", aldus een woordvoerder van RAI.

In Duitsland lagen de autoverkopen in april ruim 19 procent hoger. Dat land kent al een slooppremie, maar die is hoger en geldt voor de aanschaf van nieuwe auto's. In Nederland valt maximaal 1000 euro terug te krijgen en daar moet dan een nieuwere auto voor worden teruggekocht.