NEW YORK - De lichtdivisie van Philips zal naar verwachting eind 2009, begin 2010 profiteren van stimuleringspakketten van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Dat zei directeur Rudy Provoost van Philips Lighting dinsdag op een lichtconferentie in New York.

"Van de overheidsinvesteringen gaan slechts enkele procenten naar energiebesparing op het gebied van licht, maar het kan toch om grote bedragen gaan", zei hij.

Energieconsumptie
Volgens Provoost wil de Amerikaanse regering de energieconsumptie van nieuwe gebouwen met 50 procent terugbrengen. Voor oude gebouwen ligt dat percentage op 25. Philips werkt samen met de Amerikaanse regering aan mogelijkheden om energiebesparende oplossingen te bieden.

Met nieuwe technologieën op het gebied van licht zouden de Verenigde Staten volgens hem 18 miljard dollar per jaar kunnen besparen. Daarnaast zou het land de uitstoot van CO2 jaarlijks met 158 miljoen ton verminderen. "Wetgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de lat hoog te leggen op het gebied van energiebesparing", zei Provoost.

Wetgeving
Aan de andere kant wil Philips niet wachten tot wetgevers de lichtindustrie veranderen. "Ook de industrie moet zich hiervoor inzetten", aldus Provoost.