BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat alle grote banken in de EU moeten worden onderworpen aan een stresstest. Volgens Bos overleggen de toezichthouders op de financiële markten, zoals de AFM in Nederland, inmiddels over een dergelijke actie op Europese schaal.

"Van mij had het overigens niet op Europees niveau gehoeven", nuanceerde Bos dinsdag in Brussel na EU-beraad van ministers van Financiën. "Misschien hooguit de criteria voor de test."

In de Verenigde Staten onderwierp de overheid de negentien grootste banken aan een stresstest om te zien hoe zij zich houden, als de economie verder verslechtert. De resultaten van de test worden donderdag naar buiten gebracht.

Europa
Bos zei er nog steeds rekening mee te houden dat in Europa banken een tweede ronde aan miljardensteun nodig hebben. Eerder redde de minister in Nederland onder meer Fortis en ING met omvangrijke garanties en leningen.

De minister zei verder wat lichtpuntjes te zien in de economische situatie. De Europese Commissie voorspelde maandag nog 4 procent krimp voor de EU-economie. "Maar tegelijk ziet de Europese Commissie tekenen van mogelijk herstel volgend jaar."

Bos wijst op het kleine maar groeiend aantal positieve berichten in de stroom negatieve berichten. "De aandelenmarkten tonen bijvoorbeeld fors herstel. Hoe stabiel dat is moeten we afwachten. We rekenen ons niet rijk".

Herstel
De minister vindt het vooral belangrijk dat er herstel is in de zogeheten spreads: de renteopslag die banken elkaar in rekening brengen. "Die zijn weer terug op het niveau van september 2008. Dat was het moment van totale verwarring, toen Lehmann Brothers omviel."