BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) en zijn collega's uit andere EU-landen hebben dinsdag een einde gemaakt aan de vrijheid van kredietbeoordelaars. Ze eisen voortaan vergunningen. "Een enorme stap vooruit. De onduidelijke werkwijze van kredietbeoordelaars was een van de oorzaken van de kredietcrisis", zei minister Bos na EU-beraad.

Kredietbeoordelaars schatten de waarde van leningen en bezittingen van bedrijven, voornamelijk op verzoek van banken. "Niemand wist hoe hun oordeel tot stand kwam", zei Bos. "Er zijn verhalen dat hun bonussen en omzet afhingen van het oordeel."

De kredietcrisis kon ontstaan doordat de kredietbeoordelaars vooral Amerikaanse rommelhypotheken te hoog hadden gewaardeerd, mogelijk wegens commerciële belangen.

De beoordelaars moeten nu vergunningen aanvragen. De criteria daarvoor zijn streng, zei Bos. Zo moeten vooral de commerciële belangen aan het licht komen. Ook komt er een vorm van Europees toezicht. Het Europees Parlement ging eerder dit jaar al akkoord, zodat de regeling naar verwachting over enkele maanden ingaat.