BRUSSEL - Nederlanders kunnen voorlopig goedkopere sigaretten blijven kopen in Luxemburg, Polen en andere EU-landen, tot teleurstelling van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen).

De Jager slaagde er dinsdag niet in een compromis te sluiten met collega-bewindslieden van andere EU-landen over minimumaccijnzen op sigaretten. Polen sprak een veto uit bij EU-beraad dinsdag in Brussel. Het land wil zo de koopkracht van zijn inwoners behouden.

"Heel jammer. De prijsverschillen zijn nu te groot en leiden tot ongewenste effecten. We zien gewoon smokkel uit landen met lage accijns", zei De Jager dinsdag na EU-beraad. "Hogere accijnzen op sigaretten zijn goed voor de gezondheid en ook gezond voor de schatkist."

Unanimiteit
De Jager stelde ontevreden vast dat pogingen om te komen tot een EU-minimum voor benzine en sterke drank ook al waren gestrand bij EU-beraad. Een compromis tussen de 27 landen bleek te lastig, omdat daarvoor unanimiteit is vereist. "We hebben steeds last van de Oost-Europese landen om tot de unanimiteit te komen".

Volgens hem is het plan niet geheel van tafel. Het plan van de Europese Commissie was dat de accijns in 2014 minstens 60 procent van de verkoopprijs vormt. Maar Oost-Europese landen vrezen dan juist enorme smokkel vanuit Rusland en Turkije. Het voorstel heeft geen effect voor de accijns in Nederland.