AMSTERDAM - GMAC heeft zijn verlies in het eerste kwartaal verder zien oplopen. De financiële dienstverlener zet een verlies in de boeken dat 15 procent groter is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het nettoverlies is opgelopen van 589 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2008 tot 675 miljoen dollar dit jaar, zo laat de voormalige financiële tak van autoconcern General Motors weten. Het noodlijdende autobedrijf heeft nog 49 procent van GMAC in handen.

Volgens bestuursvoorzitter Alvaro Molina blijven de "slappe economie en de verzwakte kredietmarkten het concern onder druk zetten".

Hypotheken
De hypotheekactiviteiten van het concern moeten het tiende kwartaalverlies op rij incasseren, namelijk 125 miljoen dollar. Vorig jaar was dit echter nog 859 miljoen dollar. Winst uit de autofinancieringstak is met 13 procent gedaald.

De financiële resulaten van GMAC komen twee dagen voordat de Amerikaanse overheid de uitkomsten van zijn stresstest voor banken publiceert. Hierin worden 19 banken, waaronder GMAC, tegen het licht gehouden om te zien hoe zij zich houden als de economie nog verder achteruitgaat.

Het concern is ook actief op de Nederlandse hypotheekmarkt, maar verstrekt hier al sinds maart vorig jaar geen nieuwe hypotheken meer, "vanwege de moeilijke omstandigheden op de kredietmarkten".