BERLIJN - Vakbonden in heel Europa vrezen massaal banenverlies door een eventuele fusie van autoproducent Fiat met General Motors-dochters Opel, Vauxhall en Saab. Fiat-topman Sergio Marchionne beloofde maandag geen Duitse fabrieken te zullen sluiten. Over fabrieken in andere landen zei hij echter niets.

"Ik krijg er rillingen van op mijn rug", aldus het hoofd van de grootste Britse vakbond voor de auto-industrie, Tony Woodley. Hij vreest dat de Britse fabrieken van Vauxhall worden 'weggegeven'. Vauxhall heeft in Groot-Brittannië vijfduizend medewerkers in dienst.

De mogelijke deal leidt ook tot onrust in Italië, waar Fiat met 82 duizend werknemers een van de grootste werkgevers is. Een fusie met Opel leidt volgens een afgevaardigde van de vakbond Fion-CGIL 'onvermijdelijk' tot een herstructurering. "Wij willen garanties dat er geen fabrieken in Italië worden gesloten."

Duitsland
In Duitsland is men evenmin gerust over de fusieplannen. Marchionne gaf dinsdag zelf in dagblad Bild al aan dat de Duitse fabrieken niet in hun huidige omvang door kunnen gaan. "We willen geen enkele van de vier Opelfabrieken in Duitsland sluiten, die zijn in de toekomst nodig om genoeg auto's te kunnen bouwen. Maar het personeelsbestand moet natuurlijk kleiner worden; daar kan niemand iets aan veranderen."