UTRECHT - Voedingsmiddelenconcern Wessanen heeft een zeer moeilijk eerste kwartaal achter de rug en boekte onverwacht een verlies. Dat bleek uit de dinsdag gepubliceerde eerstekwartaalcijfers van Wessanen dat bekend is van merken als Zonnatura en Beckers.

Wessanen boekte een verlies van 3,3 miljoen euro tegen een winst van 7,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Analisten waren uitgegaan van een winst van 5 miljoen euro. Het concern had eind maart al gewaarschuwd voor lagere resultaten.

Het bedrijfsresultaat daalde naar 0,3 miljoen euro van 12 miljoen euro een jaar eerder. De daling van 98 procent komt onder meer door verliezen bij de Noord-Amerikaanse merkactiviteiten en incidentele lasten van 4,5 miljoen euro. Wessanen verwacht dat het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal "ten minste" uitkomt op het niveau van het behaalde resultaat een jaar eerder.

Omzet
De omzet kwam uit op 412 miljoen euro. Dat was gelijk aan de verwachting van analisten. In het eerste kwartaal van 2008 bedroeg de omzet nog 385 miljoen euro.

Eind maart bedroeg de schuld van het concern 213,8 miljoen euro. De verhouding van de schuld tot het bedrijfsresultaat (nettoschuldratio) is toegenomen in het eerste kwartaal tot 3,2. Volgens de afspraken met banken mag Wessanen twee opeenvolgende kwartalen een nettoschuldratio hebben boven de 3. Wessanen wil daarom de schuldenpositie zo snel mogelijk terugbrengen.

Het afstoten van de Noord-Amerikaanse activiteiten, de helft van het bedrijf, moet de schuldenpositie flink verbeteren. Wessanen wil zich gaan richten op de Europese markt voor natuurlijke, biologische producten.

Kasstroom
Wessanen verwacht een positieve kasstroom voor de rest van het jaar. Maar interim-topman Frans Koffrie zei in een verklaring dat het te vroeg is om uitspraken te doen over de vooruitzichten voor 2009.

Het bedrijf ziet de vraag naar zijn producten afnemen door de wereldwijde economische neergang. Bovendien ervaart Wessanen druk van huismerken.

De resultaten van Wessanen werd op de beurs in Amsterdam slecht ontvangen. Ruim 10 minuten na opening noteerde het aandeel 9 procent lager op 3,20 euro.