AMSTERDAM - De goedkoopste auto ter wereld, de Tata Nano, zorgt een maand na de verkoopstart al voor grote cijfers. De Indiase fabrikant Tata Motors zegt dat er al 203 duizend exemplaren zijn besteld.

De auto heeft een bescheiden motorinhoud van 625 cc en geen extra's zoals airconditioning, elektrische ramen of stuurbekrachtiging. Wel komen er later luxere modellen op de markt.

De flinke orderstroom is goed nieuws voor Tata, dat verlegen zit om geld door de kredietcrisis en de overname van de Britse luxemerken Jaguar en Land Rover vorig jaar. De bestelde Nano's zijn samen goed voor 380 miljoen euro.

Leveren
Niet alle potentiële kopers zullen aan hun trekken komen. "De bestellingen zijn twee keer zoveel als het aantal dat we kunnen leveren", aldus het bedrijf. Na 2010 gaat de volgende productiefase van start.

Tata denkt dat de goedkope vierdeurs auto (vanafprijs 100 duizend roepies, ofwel 1500 euro) autobezit voor miljoenen mensen toegankelijker kan maken. Momenteel hebben negen op de duizend Indiërs een auto.

De bolide is vanaf 1 juli af te halen bij de dealer. Een loterij moet bepalen wie de eerste 100 duizend gelukkige bezitters zullen zijn.