NEW YORK - Beleggers zien de zogeheten stresstest voor de Amerikaanse banken, donderdag, met vertrouwen tegemoet. Ze verwachten niet dat de Amerikaanse regering het dan nodig zal vinden om preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen, waardoor de private aandeelhouders hun belang verder zouden zien verwateren.

President Barack Obama liet maandag bovendien weten geen noodzaak te zien om het congres om meer geld te vragen om de banken te ondersteunen.

Banken zagen hun aandelen dan ook fors stijgen op Wall Street. Beleggers zien een gezonde financiële sector als een voorwaarde voor het aantrekken van de hele economie.

Bovendien putten ze maandag ook moed uit nieuws over de huizenmarkt. De verkoop van bestaande huizen steeg in maart met 3,2 procent. Ook dat leidde tot hoop dat de recessie minder grimmig wordt en daarmee tot een sneeuwbaleffect op de Amerikaanse beurzen. Over de volle breedte waren koersstijgingen te noteren.

Stijging
De Dow Jones-index stond tegen sluitingstijd op 8431,68 punten, ofwel 219,27 punten hoger, een stijging van 2,67 procent. De S&P 500-index ging over de psychologisch belangrijke grens van 900 punten en was 30,33 punten ofwel 3,46 procent hoger.

De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiefondsen, steeg minder, met 2,41 procent ofwel met 41,36 punten naar 1760,56 punten.

De grootste koerswinst waren te vinden bij banken als Bank of America, meer dan 19 procent, Citigroup met 7,7 prcoent en American Express met 12 procent.

Fiat
General Motors steeg met 0,5 procent op het nieuws dat Fiat Europese activiteiten wil overnemen. Vliegtuigbouwer Boeing zag nieuws over het nieuwe type 787 Dreamliner beloond met een koerswinst van 2,3 procent.

Aluminiumproducent Alcoa boekte koerswinst, terwijl de metaalprijzen op de wereldmarkt een flinke stijging lieten zien. De handel werd aan het begin van de dag al opgestuwd door gunstige productiecijfers uit China.

De euro noteerde op Wall Street 1,3401 ten opzichte van de dollar, tegenover 1,3410 bij het einde van de handel in Amsterdam.