AMSTERDAM - AreclorMittal stelt een mogelijke investering ter waarde van 8 miljard dollar in een Indonesische staalfabriek uit. Het uitstel volgt op de economische teruggang en de vastgelopen onderhandelingen die al een jaar bezig zijn. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag.

De deal was erop gericht om de aanvoer van ijzererts veilig te stellen en daarmee de afhankelijkheid van grondstoffenproducenten als BHP Billiton en Rio Tinto te verkleinen. Maar de markt voor staalproducten is in het laatste jaar significant verslechterd.

's Werelds grootste staalproducent rapporteerde vorige week nog een verlies van 1,06 miljard dollar. Het bedrijf meldde verder dat de fabrieken momenteel op 50 procent van hun capaciteit draaien en dat het de kosten verder zal verlagen.

Gemiste kans
Het opschorten van de deal is ook een gemiste kans voor de grootste economie van Zuidoost-Azie op een moment dat het buitenlandse investeringen goed kan gebruiken, zegt een analist.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week zei Chief Executive Officer Laksmi Mittal al dat ArcelorMittal voor nu de mogelijkheid voor een staalfaciliteit in Indonesie uitsloot omdat er teveel onzekerheden zijn rondom het project.