AMSTERDAM - Op de effectenbeurzen in Europa heerste maandag optimisme. Beter dan verwachte macrocijfers uit de Verenigde Staten en hogere standen op Wall Street gaven steun aan het sentiment. Vooral grondstoffenbedrijven zoals ArcelorMittal, die als eerste profiteren van een economisch herstel, waren populair.

 De AEX-index in Amsterdam sloot 10,71 punten (4,5 procent) hoger op 251,47 punten. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan een koerssprong van meer dan 12,5 procent van het zwaarwegende fonds ArcelorMittal. De MidKap-index voor het middensegment steeg 9,34 punten (2,7 procent) tot 353,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt boekten winsten van 2,8 en 2,5 procent. De Londense beurs was maandag gesloten wegens een feestdag.

Meevallers
Beleggers waren verheugd door hoger dan verwachte Amerikaanse cijfers. Amerikaanse bouwuitgaven zijn in de maand maart met 0,3 procent gestegen. Analisten rekenden juist op een afname van 1,5 procent. Ook cijfers van de Amerikaanse vereniging van makelaars vielen mee. De makelaars meldden dat de verkoop van bestaande woningen in maart met 3,2 procent is toegenomen. Analisten rekenden erop dat het aantal verkopen gelijk zou blijven.

De kooplust onder de beleggers werd verder aangewakkerd door gunstige productiecijfers vanuit China en Zwitserland. De industriële productie kwam in deze landen in april uit op het hoogste niveau in tijden. De markt concludeert daaruit dat het ergste achter de rug is. Ook voelden aandelenhandelaren zich gesterkt door het positieve sentiment op de beurzen in het Verre Oosten. De aandelenkoersen wonnen over een breed front terrein.

Financials
Naast ArcelorMittal waren ook de 'financials' populair op het Damrak. Zo gingen ING en Aegon respectievelijk 4,3 en 8,7 procent omhoog. "Het beurssentiment is aan het verbeteren, omdat steeds meer marktpartijen denken dat het ergste achter de rug is. Veel beleggers zijn bang om de boot te missen", zei Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

De komende week staat volgens hem vooral in het teken van een Amerikaanse stresstest voor banken. Bij de test, waarvan de uitkomst donderdag bekend wordt gemaakt, werd bekeken of de banken het in een verslechterde economie zouden redden zonder extra kapitaal aan te trekken.

TNT
Voorbeurs maakte TNT een winstval bekend over het eerste kwartaal, veroorzaakt door de economische teruggang. Het bedrijf bungelde bijna de hele dag onderaan bij de AEX-fondsen met een min, maar krabbelde aan het eind van de dag op en sloot 1,6 procent hoger.

Bij de middelgrote fondsen was Draka een opvallende stijger, met een 9 procent hogere koers. Het bedrijf hield maandag zijn aandeelhoudersvergadering.

De euro noteerde 1,3410 dollar. Bij het einde van de handel in Europa donderdag was de euro 1,3235 dollar waard.