BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) is niet in paniek over de prognose van de Europese Commissie maandag dat de economie dit jaar 4 procent krimpt. "Dit ligt redelijk in lijn met de cijfers van ons Centraal Planbureau", zei Bos maandag bij aankomst bij EU-beraad van ministers van Financiën in Brussel.

De PvdA-leider Bos verwerpt sugggesties van de vakbonden en de Europese socialisten voor een nieuw herstelplan. "Laten we de resultaten van het eerste herstelplan afwachten in plaats van de belastingbetalers te laten opdraaien voor een tweede golf van herstelplannen."

Bankensector
De economie kan volgens de minister pas herstellen als de bankensector weer op gang komt. Bos ziet nog geen rust in de financiële sector. "Je ziet een hele stroom aan negatieve berichten en een paar kleine positieve berichtjes", zei de minister. "Het IMF verwacht nog miljarden euro's aan afschrijvingen. De situatie blijft onzeker en onvoorspelbaar."

De Europese Commissie voorspelde maandag economische krimp in alle EU-landen behalve Cyprus. De werkloosheid loopt op van circa 9 procent nu naar 11 procent volgend jaar.

Fout
De Poolse minister Jan Rostowski noemt de economische raming voor zijn land "een fout", zo zei hij voor het EU-beraad tegen persbureau AFP. De Europese Commissie gaat uit van 1,4 procent krimp voor Polen dit jaar. "We zijn het niet eens met deze raming. We geloven dat het een fout is. Onze voorspelling voor een groei is geloofwaardiger." Hij rekent op een economische groei tussen 0,3 en 2,0 procent.

De Duitse minister peer Steinbrück zei zich zorgen te maken over de groeiende werkloosheid in de Europese Unie. "Het stelt me niet gerust dat de raming voor Duitsland een klein beetje beter is dan andere landen."

Begrotingstekort
De recessie zorgt voor fors minder inkomsten voor de Duitse schatkist. Het begrotingstekort van het grootste EU-land overschrijdt binnenkort de EU-limiet van 3 procent van het bruto nationaal product.