Eurocommissaris Viviane Reding wil domeinbeheerder ICANN loskoppelen van de Amerikaanse overheid. De overeenkomst tussen die twee verloopt 30 september.

Reding roept op tot meer transparantie en aansprakelijkheid voor het beheer van internet. Dat is nu grotendeels in handen van topleveldomeinbeheerder ICANN. Die gaat onder meer over topleveldomein .com. Ook aanvragen voor bijvoorbeeld .eu of .asia moeten daar worden ingediend.

Overeenkomst
Deze nonprofit organisatie opereert onder een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. De huidige overeenkomst loopt 30 september af. De Europese Commissie wil dan een ander model voor het beheer van internet. Aziatische landen hebben daar eerder ook al om geroepen.

Reding doet hiervoor nu een video-oproep aan de Amerikaanse president Barack Obama. Zij stelt een ICANN voor die volledig privaat is en complete aansprakelijkheid heeft. Nu is die internetorganisatie formeel alleen verantwoording schuldig aan de regering van de Verenigde Staten. Het internet is immers voortgekomen uit het Amerikaanse defensienetwerk ARPAnet.

Landenforum
Daarnaast stelt de Eurocommissaris een begeleidende, onafhankelijke gerechtelijke organisatie voor én een landenforum voor nationale overheden. Laatstgenoemde is een soort 'G12 voor internetbeleid' en moet dan het algemene beleid bepalen maar zich ook buigen over internetbrede security-kwesties.

De positie en macht van de ICANN liggen al jaren onder vuur. Herhaaldelijk heeft de overheid van de VS al laten weten het toezicht op de internetorganisatie losser te willen maken - of geheel te laten varen. Dat zou dan overgedragen worden aan een internationaal orgaan.

Toezeggingen
Die toezeggingen zijn gedaan onder verschillende presidenten, maar nooit echt ingevuld. Onder de eerste regering Clinton zijn de eerste stappen al gezet. De opzet van de ICANN is weliswaar gewijzigd, maar de VS hebben altijd nog een vinger in de pap gehouden.