BRUSSEL - De Europese federatie van vakbonden en de Europese sociaal-democratische partij eisen snel een nieuw herstelplan voor de economie. Aanleiding is de raming van de Europese Commissie maandag. Die voorspelt een krimp van 4 procent, de zwaarste recessie sinds 1945.

 De ETUC vindt de huidige herstelplannen onvoldoende. De bond wil dat de overheden de komende drie jaar steeds 1 procent van hun bruto nationaal product uitgeven om de Europese economie milieuvriendelijker te maken.

Recessie
"Deze recessie is geen tijdelijk dipje, dat automatisch wordt gevolgd door een sterk herstel", zegt de Europese vakbeweging ETUC. "Het zal nog enkele jaren duren voordat huishoudens en bedrijven weer flink meer geld gaan uitgeven."

De Europese sociaal-democratische partij PES vindt dat de nieuwe raming noopt tot ingrijpender herstelplannen. De partij schrikt vooral van de verwachte 11 procent werkloosheid in de EU. "Met het zicht op 26,5 miljoen werklozen in Europa kunnen de christendemocraten niet volhouden dat ze al genoeg hebben gedaan", zegt partijvoorzitter Poul Nyrup Rasmussen. "Het zijn 26,5 miljoen redenen voor een nieuw herstelplan.'