AMSTERDAM - Postbezorger TNT zag zijn pakketdiensten in april verder stabiliseren, ondanks aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Dat liet financieel directeur Henk van Dalen maandag weten bij de presentatie van de kwartaalresultaten.

In vergelijking met maart en februari ging het aantal verzonden pakketjes in april niet verder omlaag. Wel blijven de pakketvolumes ten opzichte van vorig jaar onder druk staan als gevolg van de economische neergang.

TNT zag daardoor de winst in de eerste drie maanden van het jaar ruim halveren tot 76 miljoen euro. De omzet kwam ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 ruim 10 procent lager uit op 2,44 miljard euro. De resultaten lagen onder de verwachting van analisten.

In de postdivisie verwacht Van Dalen in het huidige kwartaal een licht herstel van de verzending van losse post (brieven en kaarten) mede door de gunstige ligging van Pasen.

Volgens TNT komt een relevant deel van de omzet uit de verzending van dit soort post. De invloed van de liberalisatie van de postmarkt sinds april dit jaar merkt TNT volgens Van Dalen nog niet. "Ik heb nog geen cijfers, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dat nu al zichtbaar is."

Volumes
De volumes in de posttak blijven wel dalen, aldus de topman. Steeds meer consumenten en bedrijven kiezen voor elektronische post in plaats van de ouderwetse brief of het postkaartje. Omdat er minder post te bezorgen is, snijdt TNT fors in de kosten.

Dit jaar wil het bedrijf 400 miljoen euro besparen, het grootste deel daarvan in de Expressdivisie (330 miljoen euro).

Maar ook de postdivisie komt er niet zonder kleerscheuren af. Na het sneuvelen van het cao-akkoord kan het aantal te schrappen banen oplopen tot elfduizend. De gesprekken tussen TNT en de bonden zijn nog niet hervat, zo liet Van Dalen weten. "Wij gaan verder met de kostenbesparingen. Maar we staan open voor nieuwe gesprekken en er is ruimte voor serieuze alternatieven."

Besparingen
Van het totaal aan besparingen is ongeveer 100 miljoen euro in het eerste kwartaal gerealiseerd. Daarmee loopt TNT naar eigen zeggen voor op schema. Of dat betekent dat het postbedrijf dit jaar meer op de kosten gaat besparen, wilde Van Dalen niet zeggen. "Dat hangt af van de economische ontwikkelingen."