AMSTERDAM - Solarworld, een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen, heeft ondanks dalende prijzen meer winst geboekt in het eerste kwartaal. Dat meldt het Duitse bedrijf maandag.

De onderneming verwacht dit jaar een omzet van 1 miljard euro, aldus topman Frank Asbeck tegenover persbureau Reuters. Dankzij bezuinigingen krikte het bedrijf de winst (24 miljoen euro) met 26 procent op ten opzichte van een jaar geleden. De omzet groeide met 5 procent naar 176 miljoen euro.

Het Duitse bedrijf heeft ondanks de kredietcrisis veel vertrouwen in de Amerikaanse markt, waar het al in 2006 voet aan wal zette met de overname van de zonnedivisie van oliemaatschappij Shell. Het bedrijf investeerde onlangs 500 miljoen dollar in een nieuwe fabriek in de staat Oregon. Per dag rollen daar 1700 panelen van de band.

Obama
Grote concurrent in de VS is het bedrijf First Solar, dat de verwachtingen deze week overtrof met een ruime verdriedubbeling van de winst. Dankzij maatregelen van de nieuwe president Obama schieten de aandelen van zonne-energiebedrijven en fabrikanten van batterijen voor elektrische auto's de laatste tijd omhoog. Wel heeft de recessie bij veel ondernemingen tot bezuinigingen geleid.

Bedrijven als Solarworld, die meerdere onderdelen produceren (zonnecellen, panelen, of productieapparatuur), lijken beter opgewassen te zijn tegen de economische crisis. De kwartaalcijfers van gespecialiseerde bedrijven als het Duitse Q-Cells of het Noorse Renewable Energy Corp zien er minder rooskleurig uit.