Bespaar op het wagenpark

AMSTERDAM - Onderwerp het wagenpark eens aan een grondig onderzoek. Vaak blijkt er nog behoorlijk wat te bezuinigen op leaseauto's, brandstof en gereden kilometers.

Misschien kan het aantal afspraken buiten de deur worden teruggeschroefd, sommige zaken kunnen medewerkers ook telefonisch afhandelen. Collega's die ongeveer dezelfde kant op moeten, kunnen hun ritten combineren.

Een kilometervergoeding valt soms goedkoper uit dan het leasen van auto's. Een nadeel is de extra administratieve last die het met zich meebrengt om de kilometervergoedingen aan de werknemers uit te betalen.

Trein
Het gebruik van openbaar vervoer biedt een andere praktische besparingmogelijkheid. Reizen per trein of bus is door de bank genomen goedkoper dan met de auto. Bijkomende voordelen zijn natuurlijk het 'groene' karakter van het openbaar vervoer en het vermijden van fileleed.

Mensen die veel kilometers maken, zijn vaak voordeliger uit door op LPG te rijden. Ook het veel gepropageerde 'Nieuwe Rijden', door bijvoorbeeld tijdig schakelen en zo constant mogelijk rijden, is brandstofzuinig.

Voor de auto's zelf geldt dat een tweedehandsje of een klein exemplaar leasen goedkoper is. Daarnaast valt te beknibbelen op contractverlenging in plaats van het afsluiten van een nieuwe. Als een werknemer uit dienst gaat voordat zijn leasecontract afloopt, kun je deze via een veilingsite aanbieden op internet.

Tip de redactie