MEPPEL - De Deense zuivelcoöperatie Arla Foods amba koopt zuivelbedrijf Nijkerk Dairy van FrieslandCampina. De transactie omvat de dagverse zuivelactiviteiten, de activa (gebouwen en machines) en de merken Breaker, Milk&Fruit, Kwarkyoghurt en Melkunie. Beide ondernemingen hebben dit maandag bekendgemaakt.

De zuivelbedrijven willen niet zeggen welk bedrag met de transactie is gemoeid. De verkoop is een gevolg van de fusie tussen Friesland Foods en Campina.

De Europese Commissie stemde in met deze fusie op voorwaarde dat de zuivelactiviteiten in Nijkerk zouden worden verkocht, om te voorkomen dat FrieslandCampina een te sterke positie op de Nederlandse markt voor dagverse zuivel zou krijgen.

Naam
Nijkerk Dairy is de nieuwe naam voor Friesland Foods Fresh. Het zuivelbedrijf produceert melk en yoghurtproducten. De Deense coöperatie krijgt een licentie voor gebruik van het merk Friesche Vlag voor een periode van 10 jaar voor dagverse zuivel in Nederland.

FrieslandCampina blijft zelf in Nederland het merk Friesche Vlag voeren voor lang houdbare zuivel en koffiemelk. Bij Nijkerk Dairy werken 500 mensen, van wie 150 uitzendkrachten. De omzet bedroeg vorig jaar 240 miljoen euro.