AMSTERDAM - Grootschalige besparingen werpen natuurlijk het snelst hun vruchten af. Maar vlak kleine bezuinigingen niet uit.

Uitgaande van het principe 'tijd is geld' schrijft Controllers Magazine dat het gebruik van sneltoetsen een besparing van 6000 euro kan opleveren. Sneltoetsen zouden maar liefst twee keer zo efficiënt zijn als het uitvoeren van alle acties met de muis.

Het behandelen van e-mails in Outlook met behulp van sneltoetsen kan bijvoorbeeld, bij ongeveer 30 mails per dag, een besparing van 120 uur per jaar opleveren.

Blindtypen
In dezelfde hoek zit het gebruik van blindtypen en snellezen. Terwijl het wereldrecord blindtypen op 830 aanslagen per minuut ligt, komt de gemiddelde werknemer niet verder dan 200 aanslagen. Een cursus kan dit niveau opkrikken tot ongeveer 500 aanslagen per minuut. Snellezen gaat maar liefst vijf keer zo snel als gewoon lezen. 

Bedrijven kunnen verder besparen op inkt. Alleen printen als dat echt nodig is, is een goed begin, maar ook het gebruik van 'zuinige' lettertypes levert wat op. Het Nederlandse communicatiebureau Spranq heeft het zogenoemde Ecofont bedacht. Dit lettertype, gratis te downloaden, bestaat uit letters met kleine gaatjes erin. Volgens de ontwerper levert dit principe een inktbesparing van zo'n 20 procent op.

WC-papier
Een Australisch bedrijf neemt het besparen wel heel serieus; werknemers moeten er hun eigen wc-papier en schoonmaakmiddelen meenemen. Dat gaat wellicht een beetje te ver, wel is het slim om eens te bekijken of er misschien goedkopere versies van veelgebruikte artikelen, zoals toiletpapier en koffie, te krijgen zijn.

Datzelfde geldt voor andere kantoorspullen als pennen, prittstiften, post-its en potloden. Vervang prijzige merken door merkloze varianten en onderhandel over de inkoopprijs.