BRUSSEL - Huidig EU-voorzitter Tsjechië vreest dat Europa toekomstige gastoevoer uit landen als Azerbeidzjan en Turkmenistan wel kan vergeten als het niet gauw gasbuizen aanlegt.

Tsjechië heeft de EU-landen daarvoor maandag gewaarschuwd, vooruitlopend op een EU-topontmoeting vrijdag met enkele gasrijke landen ten zuiden van Rusland. "Die landen horen al vijftien jaar alleen maar gepraat van de EU overgascontracten. Ze zijn er moe van. De landen willen ons graag leveren, maar dan moeten wij snel de buizen aanleggen", aldus een topambtenaar die de ontmoeting van vrijdag in Praag voorbereidt.

"Als de ontmoeting vrijdag niets oplevert, is het risico dat die landen hun gas gaan verkopen aan Rusland en Iran. Dan wordt Europa nog afhankelijker van Rusland en schiet de gasprijs die we moeten betalen keihard de hoogte in."

Rusland
De EU zegt voor de nieuwe doorvoerbuizen vanuit landen als Turkmenistan niet te rekenen op Rusland. "Rusland beschouwt gas in doorvoerbuizen als haar eigen gas. En kan zo de kraan dichtdraaien, zoals we hebben gezien met Oekraïne."