AMSTERDAM - De verkoop van netbooks daalde in het afgelopen kwartaal fors. Eind vorig jaar verkochten de mini-laptops een stuk beter.

In de eerste drie maanden van 2009 gingen er wereldwijd 4,5 miljoen exemplaren over de toonbank. Een stuk minder dan in het laatste kwartaal van 2008, toen er nog 6,2 miljoen stuks verkocht werden. Onderzoeksbureau IDC verklaart die daling van 27 procent door te stellen dat de verkoop van computers altijd hoog is aan het eind van het jaar wegens de feestdagen.

Jaar-op-jaar is er wel degelijk een stijging in de verkoop van netbooks. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2008 werden er zeven keer meer netbooks verkocht in de eerste maanden van 2009.

Verzadiging
In 2009 worden twee keer zoveel netbooks verkocht als in 2008, zo voorspellen de onderzoekers. In totaal gaat het om ongeveer 22 miljoen exemplaren.

De verkoop van netbooks zal vooral in het derde en vierde kwartaal plaatsvinden, omdat dan veel studenten weer beginnen aan hun studie en omdat de feestdagen in die periode vallen. In 2010 is het volgens IDC goed mogelijk dat de groei afzwakt omdat de markt voor netbooks dan inmiddels verzadigd is. Acht procent van de pc-markt bestaat inmiddels uit de mini-laptops.

Acer is nog steeds de grootse netbookfabrikant met 32 procent marktaandeel, gevolgd door Asustek (26 procent). Daarachter volgen HP, Lenovo en Samsung. Acer verwacht tussen de 10 en 12 miljoen netbooks te verkopen dit jaar. Vorig jaar verkocht het bedrijf er 5 miljoen.

Combinatie
De verkoop van netbooks steeg sterk in Europa en Japan in het eerste kwartaal. Telecomproviders hebben een groot aandeel in die stijging omdat veel netbooks verkocht worden in combinatie met een mobiel internet abonnement.

Deze trend breekt ook langzaam door in de Verenigde Staten. De kleine computers zouden ook populairder worden door het toevoegen van extra mogelijkheden zoals een dvd-speler en een groter scherm. IDC schaart laptops met een scherm tussen de 7 en 12 inch in de categorie netbooks.