AMSTERDAM - Besparen op personeelskosten betekent niet dat het medewerkersbestand drastisch moet worden verkleind. Er zijn tal van andere manieren te bedenken om de kosten voor personeel omlaag te brengen.

Bij de zoektocht naar nieuw personeel is het bijvoorbeeld niet nodig om een duur wervings- en selectiebureau in de arm te nemen en zelfs niet altijd om een advertentie te plaatsen. Vaak is de juiste persoon te vinden via de eigen medewerkers.

Ook kunnen sociale media ingezet worden, soals LinkedIn. Via Werk.nl, de site van het UWV WERKbedrijf is het mogelijk gratis in een databank met werkzoekenden rond te kijken.

Zakenreisjes 
Verder kunnen bedrijven eenvoudig besparen op zakenreisjes en kerstpakketten, door voor een minder luxe uitvoering te kiezen.

Het kan lonen om de declaraties van medewerkers eens onder de loep te nemen en te bekijken of bepaalde declaraties wel terecht zijn. Daarnaast letten personeelsleden niet altijd goed op of ze wel de goedkoopste dienstverlener of het scherpst geprijste product in huis halen, omdat ze de kosten toch kunnen declareren. 

Als het echt niet anders kan, kunnen ondernemingen hun bonusbeleid aanpassen. Deze kunnen versoberd worden of anders afhankelijk worden gemaakt van resultaten over een langere periode. Nog een drastische maatregel: laat medewerkers die niet per se een mobiele telefoon nodig hebben voor het uitoefenen van hun functie deze inleveren.