AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa hadden maandag tijdens de ochtendhandel opnieuw de opgaande lijn te pakken. Vooral grondstoffenbedrijven zoals ArcelorMittal, die als eerste profiteren van een economisch herstel, waren populair. De laatste weken zitten de beurzen in de lift.

De kooplust onder de beleggers werd vooral aangewakkerd door gunstige productiecijfers vanuit China en Zwitserland. De industriële productie kwam in deze landen in april uit op het hoogste niveau in tijden. De markt concludeert daaruit dat het ergste achter de rug is.

Aandelenhandelaren voelden zich ook gesterkt door indicatoren die wijzen op een hogere opening van Wall Street later op de dag en het positieve sentiment op de beurzen in het Verre Oosten. De aandelenkoersen wonnen over een breed front terrein.

ArcelorMittal
Aan het einde van de ochtend stond de AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, 1,7 procent hoger op 244,87 punten. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan een koerssprong van bijna 10 procent van het zwaarwegende fonds ArcelorMittal. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 2 procent tot 348,90 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen respectievelijk 1,3 en 1,8 procent. De Londense beurs houdt de deuren maandag gesloten wegens een feestdag.

Naast ArcelorMittal waren ook de 'financials' populair op het Damrak. Zo gingen ING en Aegon meer dan 6 procent omhoog. "Het beurssentiment is aan het verbeteren, omdat steeds meer marktpartijen denken dat het ergste achter de rug is. Veel beleggers zijn bang om de boot te missen", zei Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

Stresstest
De komende week staat volgens hem vooral in het teken van een Amerikaanse stresstest voor banken. Bij de test, waarvan de uitkomst donderdag bekend wordt gemaakt, werd bekeken of de banken het in een verslechterde economie zouden redden zonder extra kapitaal aan te trekken. Volgens mediaberichten zouden negentien banken solvabel zijn.

Post- en pakjesbezorger TNT noteerde een plus van 1,3 procent en was daarmee een van de minst goed presterende fondsen in de AEX. Voorbeurs maakte het bedrijf een winstval bekend over het eerste kwartaal, veroorzaakt door de economische teruggang.

Draka
Bij de middelgrote fondsen was Draka een opvallende stijger met een ruim 10 procent hogere koers. Het bedrijf houdt maandag zijn aandeelhoudersvergadering.

De euro noteerde maandagochtend op 1,3285 dollar vergeleken met 1,3265 dollar bij het slot van de Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag.