AMSTERDAM - Banken gaan samen de huizenveilingen aanpakken om meer mensen te trekken en de verkoopprijzen omhoog te krijgen, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Door executieveilingen van huizen grootschaliger te maken, wordt de drempel voor particulieren om mee te bieden lager. Dat hebben de Nederlandse banken besloten in een poging de lage prijzen bij gedwongen verkoop op te trekken.

"Particulieren moeten een grotere rol krijgen bij de executieveilingen," aldus een woordvoerder van de NVB. De NVB zegt alle maatregelen die de woningmarkt kunnen stimuleren toe te juichen.

Opbrengst
Volgens analisten groeit het aantal veilingen als de recessie doorzet. Een huis brengt op een executieveiling bijna 40 procent minder op dan de marktwaarde, onder meer door prijsafspraken tussen professionele handelaren. Banken blijven daardoor met een forse restschuld zitten. Door het toegankelijker maken van de veilingen moet het verlies voor een bank en de verkoper worden verminderd.

Nog dit jaar moet het aantal lokale veilinglocaties zijn teruggebracht van 35 naar 16 grotere regioveilingen.