Als professional organizer hou ik me niet alleen bezig met het ordenen van stapels administratie, overvolle dagprogramma's, to-do lijstjes van 5 A4-tjes en chaotische gedachten van mensen. Ik duik ook regelmatig met mijn klanten diep in het stof om oude archieven op te schonen, voorraadkasten uit te mesten of zolders op te ruimen.

 

U kunt zich voorstellen dat ik op die momenten niet mijn beste kloffie aantrek. Dat raad ik ook mijn klanten niet aan. Maar naast een stel representatieve werkkleren, zijn er ook een aantal andere werktools die onmisbaar zijn tijdens het organizen van dit soort ruimtes. Niet in het minst een stofkapje, dat moet voorkomen dat ik elke vijf minuten een niessalvo laat horen of mijn longen m'n lijf uit hoest.

 

Die stofkapjes doen het niet zo goed in de wasmachine en dus wip ik met enige regelmaat even langs bij de bouwmarkt om een nieuw stofkapje te kopen. U begrijpt het al; deze week viste ik achter het net. Stofkapjes uitverkocht! Nederland is zich massaal aan het voorbereiden op de Mexicaanse griep en koopt Tamiflu en stofkapjes in. Niet dat deze stofkapjes ook maar enige bescherming bieden tegen virussen zoals de Mexicaanse griep, want daarvoor schijn je op z'n minst een mondkapje van het type 'FFP3D' nodig te hebben. Daar wil men echter geen 20 euro voor betalen en dus kiest Nederland massaal voor het placebo effect van de stofkapjes van 4 euro. Leuk voor de bouwmarkten, jammer voor mij.

 

Flexibel en avontuurlijk als ik ben, begaf ik mij gisteren dan toch maar met gevaar voor eigen leven in de voorraadkast van een klant. Haar eigen inschatting was dat er de laatste tien jaar geen stof meer afgenomen was, mijn inschatting is dat dit de laatste vijfentwintig jaar niet meer was gebeurd. Gewapend met natte stofdoek en stofzuiger heb ik getracht om de schade enigszins te beperken, maar na tien minuten moest ik helaas tot de conclusie komen dat ik daarin gefaald had. Als er een dokter had meegeluisterd had hij op z'n minst de diagnose longontsteking of 20 jaar rookschade gesteld.  En hooikoorts!

 

Na drie uur overleven in dit stofhol kon ik gelukkig weer de frisse buitenlucht inademen. Een uurtje en een paar glazen water later, klonk ik ook weer als nieuw. Hoe het er van binnen uit ziet, daar zullen we maar niet over nadenken. Als mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering op de hoogte zou zijn van mijn avonturen in dit soort ruimtes zouden ze zeker mijn premie verdubbelen. Ik vertel het ze niet, u toch ook niet?

 

In ieder geval moet ik, zolang de Mexicaanse griep de Nederlandse bevolking in de greep houdt, maar eens gaan nadenken over het berekenen van een gevarentoeslag…

 

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl