AMSTERDAM - Steeds meer mensen laten lange webadressen inkorten door websites als Tinyurl.com, Tr.im en Bit.ly. Omdat de aangeklikte links veel informatie opleveren zien investeerders de sites als een mogelijke goudmijn, bericht de New York Times maandag.

Met name door de explosie in het aantal gebruikers van de microblogdienst Twitter zag Bit.ly het aantal ingekorte links toenemen tot momenteel 50 miljoen per week. "Iedereen van Dell tot Demi Moore zit op Twitter en wil zijn sociale netwerk monitoren", aldus een woordvoerder van Betaworks, de ontwikkelaar achter Bit.ly, tegenover de krant.

Bit.ly en andere inkorters registreren hoe vaak er op een link geklikt wordt. Het maakt daarbij niet uit waar de link geplaatst wordt; in een chatprogramma, Twitter of op sociale netwerksites als Facebook en Hyves.

Populair
Dankzij het aanklikken van de ingekorte links weten de sites wat de meest populaire onderwerpen zijn op het internet en welke websites het meest bezocht worden. Betaworks weet nog niet precies hoe het verdienmodel eruit moet gaan zien, maar "we ruiken een kans".

Veiligheidsexperts wijzen ondertussen op de gevaren van het aanklikken van een link waarbij niet direct te zien is waar de bezoeker naartoe wordt geleid. Een andere bedreiging voor de link-inkorters is dat diensten als Twitter of Facebook zelf inkortdiensten gaan leveren. De in de VS populaire sociale nieuwssite Digg lanceerde onlangs al de url-verkorter DiggBarr.