TOKIO - De Aziatische aandelenmarkten kozen maandag de weg omhoog, gesteund door meevallende productiecijfers in China.

De industriële productie kwam daar in april uit op het hoogste niveau in negen maanden tijd. Dat versterkte de hoop onder beleggers dat de economie aan het herstellen is. Zij leken zich wat minder zorgen te maken over de verspreiding van de Mexicaanse griep.

"De angst voor griep lijkt wat naar de achtergrond te verdwijnen nu het gevaar van verspreiding waarschijnlijk is afgenomen. De productiecijfers tonen aan dat het herstel van de economie doorzet", zei een handelaar in Hongkong. De toonaangevende Hang Seng in Hongkong noteerde een plus van 4,2 procent op 16.169,10 punten, het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar.

Seoul
In Seoul won de Kospi 2,1 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney 2,9 procent vooruit ging. De beurs in Tokio hield de deuren maandag gesloten wegens een nationale feestdag.

Vooral aandelen van grondstoffenfondsen deden goede zaken dankzij de sterke Chinese productiecijfers. Zo maakte het staalconcern Angang Steel een koerssprong van 9,6 procent en werd Aluminium Corp of China 7,4 procent meer waard.