OMAHA - Meesterbelegger Warren Buffett zag de operationele winst van zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway in het eerste kwartaal met ongeveer 12 procent teruglopen. Dat maakte Buffett dit weekeinde bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De operationele winst over de eerste drie maanden van dit jaar kwam waarschijnlijk uit op 1,7 miljard dollar. De boekwaarde per aandeel, een maatstaf voor de gezondheid van het investeringsfonds, daalde 6 procent vergeleken met eind 2008, doordat onder meer investeringen minder waard werden.

Bedrijven
Berkshire Hathaway is onder andere eigenaar van herverzekeraar General Re en autoverzekeraar Geico. Buffett, die ook wel 'Het Orakel van Omaha' wordt genoemd, is daarnaast bekend van beleggingen in onder meer Coca-Cola en American Express.

Vorig jaar hield Berkshire Hathaway onder de streep 62 procent minder nettowinst over (4,99 miljard dollar) en ging de boekwaarde per aandeel met 9,6 procent omlaag. Dat was de grootste daling sinds de oprichting van het fonds in 1965.

Overheid
"Het is (tot nu toe) een uitzonderlijk jaar", aldus Buffett. "Als het Amerikaanse publiek zich blijft terugtrekken op de manier waarop het dat de afgelopen tijd heeft gedaan, dan moet de overheid ingrijpen." Daarvoor moet wel een prijs betaald worden, meent Buffett. Mogelijk zou door het overheidsingrijpen de inflatie kunnen oplopen.

Aandeelhouders hadden gehoopt dat de 78-jarige miljardair op de vergadering zou laten weten wie hem gaat opvolgen als voorman van Berkshire Hathaway. Buffett leidt het bedrijf nu veertig jaar en vindt het tijd voor een ander. Zijn functie wordt in tweeën gesplitst, waarbij zijn zoon president-commissaris wordt. Een
bestuursvoorzitter zoekt Buffett intern. Buffett is volgens het zakenblad Forbes de op een na rijkste ter wereld.