NUSA DUA - Dertien Aziatische landen hebben zondag een noodfonds opgericht en daarvoor 90 miljard euro beschikbaar gesteld. De ministers van Financiën van de landen van de associatie van Zuidoost-Aziatische landen (Asean), Japan, China en Zuid-Korea kwamen dat overeen in Indonesië.

Het fonds moet ervoor zorgen dat landen niet in moeilijkheden komen als er liquiditeitsproblemen ontstaan. Daarnaast is het fonds bedoeld als aanvulling op het geld dat door individuele overheden al ter beschikking is gesteld. De landen besloten een financiële toezichthouder in te stellen, ondersteund door de Aziatische Ontwikkelingsbank en het secretariaat van Asean.

Fonds
Voor het eind van het jaar moet het fonds volledig in werking zijn. Japen en China droegen beide bijna 29 miljard euro bij, Zuid-Korea neemt meer dan 14 miljard euro voor zijn rekening. Indonesië, Singapore, Thailand en Maleisië zegden elk ruim 3,5 miljard euro toe.

Buiten de vergadering van de dertien landen om, maakte Japan bekend zelf ook nog eens 46 miljard euro beschikbaar te stellen aan Aziatische landen die in de problemen komen. Eerder besloot China al om 15 miljard vrij te maken voor eenzelfde doel.

Crisis
Azië wil voorkomen dat de huidige wereldwijde financiële crisis net zo'n verwoestende impact heeft als de Aziatische crisis van een aantal jaar geleden. Het fonds moet klappen opvangen die ontstaan doordat buitenlandse investeerders hun geld plots terugtrekken, zoals ook gebeurde in 1997/98.