Europa heeft zo snel mogelijk een chef voor cybersecurity nodig. Dat althans vindt Viviane Reding, Eurocommissaris voor telecom.

De Eurocommissaris vindt dat de Europese lidstaten cybercriminaliteit momenteel niet daadkrachtig genoeg bestrijden. Reding pleit daarom voor een meer gecoördineerde aanpak van het probleem.

Cyberaanvallen
Gebeurt dit niet, dan zal het aantal cyberaanvallen de komende jaren tussen de tien en twintig procent toenemen, verwacht de Eurocommissaris. "Als het internet wereldwijd een maand lang plat ligt, kost dat de Europese en Amerikaanse economie minstens 150 miljard dollar", betoogt Reding (pdf van haar statement).

Cyberaanvallen zijn een geducht wapen geworden van de georganiseerde misdaad. "Het is allang geen spel meer van mensen die hun intelligentie willen tonen", zegt Reding, die alle 27 Europese lidstaten oproept nauw samen te werken.

Een Europese chef voor cybersecurity, door Reding ook omschreven als een 'cyber cop', is volgens de Eurocommissaris de aangewezen persoon om tactische plannen te ontwikkelen die Europa moeten beschermen tegen aanvallen van cybercriminelen. "Ik zal er voor blijven vechten om deze functie zo snel mogelijk in het leven te roepen", aldus Redding.

Platform
De EU heeft met het ENISA al een platform voor netwerk -en informatiebeveiliging, maar dat wordt hoofdzakelijk gebruikt om ideeën uit te wisselen. Van de in te schakelen 'cyber cop' wordt verwacht dat die ideeën concreet in plannen omzet. Het bestande platform is dus niet hetzelfde als een chef voor cybersecurity, aldus Reding. In maart riep de Eurocommissaris Europese overheden en bedrijven ook al op zich beter te beschermen tegen aanvallen door cybercriminelen.