AMSTERDAM - De vaste telefoon met druktoets verdwijnt vanaf 2011 definitief van het bureau. Vanaf dan wordt er namelijk alleen mobiel gebeld in kantoren. Dat althans voorspelt analistenbureau Gartner. Een paar tips van de deskundigen om u alvast voor te bereiden op de omschakeling

Een ding waarmee bedrijven rekening moeten houden is dat telefoneren met een mobieltje in de regel gemiddeld vijf keer duurder is dan bellen met een vaste telefoonaansluiting. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, geven de experts een aantal tips.

Planning
Het is belangrijk de omschakeling van 'vast' naar 'mobiel' goed te plannen. Het kiezen van de juiste provider is daarbij evenzeer van belang. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat er allerlei bijkomende kosten om de hoek komen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor beveiliging.

Kijk voordat u overgaat tot een mobiel abonnement goed rond bij verschillende aanbieders. De prijzen per aanbieder kunnen enorm verschillen.

Centraliseren
De IT-afdeling doet er goed aan het gebruik van mobiele apparatuur centraal te regelen. Door een centraal platform op te richten is voor iedereen duidelijk waar hij in het geval van problemen terecht kan. De helpdesk-afdeling doet er ook verstandig aan meer 'mobiele' specialisten aan te nemen.

De omschakeling van vast naar mobiel moet met beleid gebeuren. 'Ontmantel' de oude apparatuur geleidelijk zodat u niet zonder komt te zitten.