BRUSSEL - Koningshuizen en multinationals blijken de grootste ontvangers van landbouwsubsidies. Dat is aan het licht gekomen nu voor het eerst alle EU-landen de betalingen van landbouwsubsidies moesten openbaren.

Zo ontving de Britse koningin vorig jaar 530.000 euro subsidie van Brussel, kroonprins Charles kreeg 180.000 euro voor haar landbouwgronden.

Ontvangers
De grootste ontvanger in de EU lijkt de Ierse voedselfabrikant Greencore Group (83 miljoen euro). De Franse Doux Group, een fabrikant van kippenproducten, kreeg 62 miljoen euro, meldde de Brusselse nieuwssite EU Observer zaterdag.

In Nederland waren suikerproducenten Cosun en ED&F Man Sugar vorig jaar de grootste ontvangers. Elk kreeg zo'n 26,5 miljoen euro herstructureringssteun, volgens het ministerie van Landbouw. Ook Avebe en de Coöperatie Voedings Tuinbouw Nederland zijn grote ontvangers.

Openbaar
Nederland maakt de gegevens sinds 2006 openbaar. Door een EU-besluit moesten alle EU-landen de cijfers publiceren voor 1 mei. Alleen Duitsland heeft dat niet gedaan. Een rechter heeft dat verboden wegens privacybescherming. De Europese Commissie overweegt een rechtszaak te beginnen tegen Duitsland.