De Amerikaanse bank Citigroup moet mogelijk 10 miljard dollar aan nieuw kapitaal ophalen. Daarmee zou de bank voldoen aan eisen van de Amerikaanse overheid die voortvloeien uit de resultaten van een zogenoemde stresstest onder banken.

Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal zaterdag op zijn website op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant praat Citigroup, net als veel andere banken, met de Federal Reserve om te bepalen of er aanvullend kapitaal nodig is.

Kapitaal
De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zou volgens de krant mogelijk ook met minder nieuw kapitaal genoegen nemen. Maar Citigroup moet dan wel met goede argumenten komen waarom de bank met minder geld toe kan.

Als Citigroup extra geld zou moeten ophalen, dan zou dit "beheersbaar" zijn voor de bank, zo meldden bronnen zaterdag aan persbureau Reuters. Het nieuwe kapitaal zou volgens de bronnen onder meer kunnen worden opgehaald door bezittingen te verkopen.

Staatssteun
Citigroup heeft sinds eind 2008 al ter waarde van 45 miljard dollar staatssteun gekregen. De overheid is eigenaar van 36 procent van de bank. Citigroup, hard geraakt door de kredietcrisis, schrapte eerder vele tienduizenden banen.

Bij de stresstest, uitgevoerd onder de negentien grootste Amerikaanse banken, werd bekeken of de banken het in een verslechterende economie zouden redden zonder extra kapitaal aan te trekken.

Analyse
Financieel analisten denken dat sommige banken als gevolg van de test extra kapitaal nodig hebben. De resultaten van de test komen op donderdag 7 mei naar buiten.