CHICAGO - De autoverkopen in de Verenigde Staten zijn in april verder weggezakt. In bijna dertig jaar tijd zijn niet zo weinig auto's in het land verkocht als in april. Verschillende autobouwers als Chrysler, Ford en General Motors brachten vrijdag hun verkoopcijfers naar buiten.

Het noodlijdende Chrysler, dat faillissementsbescherming heeft aangevraagd, verkocht 48 procent minder auto's. General Motors, eveneens op de rand van de afgrond, zag zijn verkopen dalen met ongeveer 34 procent. Branchegenoot Ford, de enige van de grote drie van Detroit die geen overheidshulp heeft gevraagd, noteerde een daling van 32 procent.

Buitenland
Ook buitenlandse autofabrikanten zagen hun autoverkopen in de VS instorten. Het Japanse Toyota verkocht 42 procent minder auto's. Het eveneens Japanse Nissan zag zijn autoverkopen in de VS met 38 procent dalen. Mitsubishi behoorde ook tot de sterkste dalers met een min van ruim 55 procent.

De zwakke automarkt noopte Chrysler tot een aanvraag voor failissementsbescherming. De autofabrikant gaat reorganiseren en maakt een doorstart met behulp van de Italiaanse autobouwer Fiat.

General Motors
General Motors, die tot nu toe 15,4 miljard dollar aan overheidssteun heeft ontvangen, zit in dezelfde problemen als Chrysler. Het bedrijf heeft tot 1 juni om aan te tonen de organisatie op eigen kracht weer levensvatbaar te kunnen maken.