NEW YORK - De Amerikaanse beurzen schommelden vrijdag tussen plussen en minnen, maar gingen toch positief het weekeinde in. Energiefondsen gaven Wall Street steun, maar winstnemingen en zorgen over de bankensector zetten de koersen onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 44,29 punten ofwel 0,5 procent in de plus op 8212,41 punten. De breder georiëntereerde S&P 500 won 4,71 punten (ook 0,5 procent) tot 877,52 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 1,90 punten (0,1 procent) omhoog tot een stand van 1719,20 punten.

Olieprijs
De koersen van energiefondsen werden gestuwd door een hogere olieprijs. Handelaren telden op de termijnmarkten 3,4 procent meer, ofwel een prijs van net iets minder dan 53 euro neer voor een vat Amerikaanse ruwe olie.

Olieconcerns ExxonMobil en ConocoPhilips plusten respectievelijk 2 en 3,7 procent. Chevron bleef iets achter met een winst van 1,2 procent. Het olieconcern maakte vrijdag tegenvallende kwartaalcijfers bekend.

Autoverkopen
De autoverkopen daalden in april tot het laagste punt in bijna dertig jaar. General Motors meldde een 34 procent lagere verkoop, terwijl Ford 32 procent minder auto's verkocht. De koersen van de autofondsen daalden respectievelijk 5,7 en 4,9 procent.

Creditcardmaatschappij MasterCard stelde beleggers en analisten teleur. De onderneming gaf bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers een omzetwaarschuwing en liet ook weten dat het aantal afgerekende transacties in april is blijven teruglopen. MasterCard ging 5,8 procent achteruit. Concurrent American Express ging mee in de malaise en daalde 3,7 procent.

Bankensector
Verder stonden de stress testen voor banken die volgende week gepubliceerd worden in de belangstelling. "Het feit dat de publicatie ervan naar achteren is geschoven (van 4 naar 7 mei) zie ik als een negatief teken", aldus een Amerikaanse handelaar. Citigroup en JPMorgan Chase daalden respectievelijk 2,6 en 1,6 procent.

De euro noteerde 1,3265 dollar. Bij het slot van de Amerikaanse beurzen donderdag stond de Europese munteenheid nog op 1,3225 dollar.