AMSTERDAM - De verkoop van Essent Milieu lijkt nog niet te vlotten. Twee bieders zouden zijn afgehaakt, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van ingewijden.

De twee afhakers, een consortium van investeringsfonds RREEF van Deutsche Bank en Wheelabrator, dochterbedrijf van de Amerikaanse afvalreus Waste Management, en de Britse private investeerder BC Partners waren voor zover bekend twee van de vijf geïnteresseerde partijen voor de afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent.

In een verklaring tegenover NUzakelijk bevestigt Wheelabrator zijn terugtrekking. Volgens het Amerikaanse bedrijf was dit "een moeilijke beslissing omdat Essent Milieu een zeer hoogstaand kwalitatief bedrijf is". Het bedrijf zegt desondanks op zoek te blijven naar uitbreidingsmogelijkheden in Nederland.

Kandidaten
De andere twee kandidaten  zouden bestaan uit het Franse private equity-fonds PAI, de Amerikaanse afvalverwerker Covanta en een 'oranje'-consortium met onder andere NIBC en Fortis. Informatie is echter schaars; Essent geeft 'lopende het proces' geen commentaar op de biedingsstrijd.

Essent mikt op een opbrengst van 1,3 miljard euro. ING en Credit Suisse begeleiden Essent bij het biedingsproces. In 2007 werd het kabelbedrijf van Essent al verkocht voor 2,6 miljard euro.

RWE
De afvalverwerker werd in februari in de etalage gezet na de bekendmaking van de overname van Essent door het Duitse energiebedrijf RWE. Het Duitse bedrijf heeft geen interesse in de afvaltak die vorig jaar goed was voor 367 miljoen euro omzet en een bedrijfsresultaat van 85 miljoen euro.

Voor Essent is een verkoop niet absoluut noodzakelijk, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Alles hangt af van de prijs. Als we niet tevreden zijn dan verkopen we niet."