ROME - De Italiaanse automaker Fiat heeft een triomf behaald met de gedeeltelijke overname van de noodlijdende Amerikaanse branchegenoot Chrysler. Daar waren Italiaanse kranten het vrijdag unaniem over eens.

"Turijn triomfeert in Amerika", stelde het toonaangevende financiële dagblad Il Sole 24 Ore. Het uit Turijn afkomstige Fiat nam donderdag een belang van 20 procent in de op twee na grootste Amerikaanse autofabrikant, die zich door al zijn financiële problemen genoodzaakt zag faillissementsbescherming aan te vragen.

"Detroit is een provincie van Turijn geworden. Dat een Italiaan door de Amerikaanse regering is gevraagd om een Amerikaans bedrijf te redden is een bron van trots", jubelde dagblad Il Messagero. De Turijnse krant La Stampa sprak van een "historische deal".

De Corriere della Sera benoemde Fiat, dat enkele jaren geleden zelf nog op de rand van een faillissement stond, tot "de trots van Turijn en heel Italië". De krant waarschuwde echter ook dat het zeker drie maanden duurt voordat de voordelen van de overeenkomst duidelijk zijn.