AMSTERDAM - Kredietverstrekkers zijn in het afgelopen half jaar gemiddeld vier keer zoveel gaan verdienen aan leningen aan consumenten. Dat bericht het financiële adviesbureau Independer vrijdag.

Voor de kredietcrisis in september vorig jaar bedroeg het verschil tussen rente waartegen banken elkaar onderling geld uitlenen en de laagste leenrente voor consumenten minder dan 1 procent. Inmiddels is die marge opgelopen naar meer dan vier procent.

Dit komt volgens Independer omdat de kosten voor banken, de zogeheten Euriborrente, de afgelopen maanden zijn gedaald, van 4,5 procent naar 0,9 procent, terwijl de laagste leenrente maar een half procent is gezakt naar 5,5 procent.

Vermogen
Dat banken de rente echter hoog houden, komt omdat zij naar eigen zeggen moeilijk aan geld kunnen komen. Daarnaast moeten ze meer eigen vermogen aanhouden waardoor een hogere marge nodig zou zijn.

Na de crisis werd de opslag bovenop het normale leentarief voor banken verhoogd, maar aan die praktijk is volgens de directeur Edmunt Hilhorst van Independer inmiddels een einde gekomen. "Het gaat nog maar om een paar tienden van een procent".

Concurrentie
De spaarrentes zijn aan een flinke daling bezig, "we verwachten nog meer verlagingen". Desondanks daalt de leenrente minder snel, volgens Independer vanwege minder concurrentie op de leenmarkt. "Omdat het algemeen heersende beeld is dat het lastig is om aan een lening te komen, accepteren mensen sneller een hoge rente". Daarnaast stappen leners volgens Independer minder snel dan spaarders over op een andere aanbieder.

Volgens het adviesbureau zou een 'normale' rente voor sparen momenteel 3 procent zijn en 'rond de 4 procent' voor lenen.

Het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank staat op 1,25 procent. Dit is het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De centrale bank begon in oktober vorig jaar, op het hoogtepunt van de financiële crisis, aan een serie renteverlagingen. In zes stappen is de rente met 3 procentpunt naar beneden gekomen.