AMSTERDAM - Het groots aangekondigde Britse hulpplan voor huizenbezitters heeft tot nu toe slechts een familie geholpen. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers.

In het najaar kondigde de Britse regering aan dat het 285 miljoen pond zou vrijmaken voor mensen die niet meer aan hun hypotheek konden voldoen om te voorkomen dat zij uit hun woning zouden worden gezet.

Sinds januari kunnen de huizenbezitters in nood een deel van hun onroerend goed verkopen aan de regering. Die verhuurt vervolgens het huis weer aan de voormalige eigenaar, zodat gedwongen huisuitzetting wordt voorkomen.

Waarschijnlijk worden er dit jaar 75 duizend gezinnen uit hun huis gezet, het hoogste aantal sinds 1997.

'Schijnvertoning'
Het plan zou de komende twee jaar zesduizend gezinnen moeten helpen en 285 miljoen pond kosten. Leden van de oppositie noemen de regeling een schijnvertoning en betichten premier Gordon Brown van slecht leiderschap. "Brown kijkt de andere kant op, terwijl gewone gezinnen erop vertrouwen dat hij met een oplossing komt", aldus een van hen.

Volgens een woordvoerder van de regering zijn lokale overheden bezig met het verwerken van 450 aanvragen. De overheid zou er vanaf het begin rekening mee hebben gehouden dat er ongeveer drie maanden nodig zijn voordat gezinnen daadwerkelijk kunnen profiteren van de regeling.