NEW YORK - Het formele faillissement dat autobouwer Chrysler donderdag heeft aangevraagd overschaduwde donderdag meevallende resultaten van grote bedrijven. De beurzen in New York stonden een half uur voor sluiting onder druk, na ruime plussen in de ochtend.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 17,61 punten ofwel 0,2 procent lager op 8168,12 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,83 punt (0,1 procent) omlaag tot 872,81 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde wel in de plus en won 5,36 punten ofwel 0,3 procent tot 1717,30 punten.

Na de faillissementsprocedure die ongeveer een tot twee maanden kan duren maakt Chrysler een doorstart met behulp van Fiat. De Italiaanse autobouwer krijgt een belang van 20 procent in Chrysler. Chrysler ontvangt overheidssteun om te reorganiseren en saneren. "Beleggers zijn benieuwd hoe dat faillissement zich gaat ontwikkelen'', aldus een Amerikaanse handelaar.

General Motors en Ford plusten respectievelijk 6,1 en 9,7 procent. Bij General Motors zouden soortgelijke gesprekken als bij Chrysler in voorbereiding zijn.

Colgate
Tandpastaproducent Colgate-Palmolive ging 1,2 procent omlaag. De winst was wel beter dan verwacht, maar de omzet zakte 5,5 procent. Procter & Gamble zakte met 1,9 procent. Het bedrijf liet weten dat de verkopen lager kunnen uitkomen dan eerder gedacht.

Olieconcern ExxonMobil ging 2,6 procent omlaag. De winst van het bedrijf halveerde. Chevron en ConocoPhilips gingen mee in de malaise en daalden respectievelijk 2,2 en 1,2 procent.

Dow Chemical
Eerder op de dag werden de beurzen nog gestuwd door beter dan verwachte resultaten van grote bedrijven als Dow Chemical. De chemiereus maakte bekend winst te hebben geboekt, terwijl op verlies was gerekend. Het chemieconcern boekte in het eerste kwartaal een winst van 24 miljoen dollar. Het aandeel Dow won 18,4 procent.

Verder waren beleggers eerder nog verheugd over meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De wekelijkse uitkeringsaanvragen daalden vorige week tot 631.000, terwijl op 640.000 aanvragen was gerekend.

De euro noteerde 1,3225 dollar. Bij het slot van de Europese handel eerder op de dag was de euro nog 1,3235 dollar waard.