LONDEN - Het Europese krantenconcern Mecom gaat nieuwe aandelen uitgeven. Het concern kampt met torenhoge schulden en sterk teruglopende inkomsten uit de advertentiemarkt.

Met de uitgifte van de aandelen en converteerbare obligaties hoopt Mecom 140 miljoen pond sterling (156 miljoen euro) op te halen. De opbrengst zal worden gebruikt om de grote schuldenlast te verlichten. Mecom, eigenaar van onder meer de Nederlandse uitgever Wegener, kan al rekenen op steun van enkele aandeelhouders, aldus het bedrijf donderdag.

Het bedrijf had eind 2008 een schuld van ongeveer 340 miljoen pond sterling (380 miljoen euro). Volgens de huidige aandelenkoers zou het bedrijf nog 97 miljoen pond waard zijn.

Stabilisatie
In het eerste kwartaal daalden de inkomsten van advertenties met 20 procent. In de tweede helft van vorig jaar had Mecom al een daling van 10 procent moeten incasseren. Er is sprake van enige stabilisatie in maart en april, aldus Mecom, maar de vooruitzichten blijven onzeker.

De omzet daalde in het eerste kwartaal met 3 procent naar 1,53 miljard pond. Het bedrijfsresultaat bedroeg 163 miljoen pond, iets lager dan verwacht. Het bedrijf zal komend jaar blijven letten op de kosten. Aandeelhouders zullen overigens over 2008 geen dividend krijgen uitgekeerd.